Talingen en Boomeenden
We hebben al zo'n 12 jaar watervogels en door de jaren heen zijn er heel veel verschillende rassen geweest.  Eigenlijk is het allemaal begonnen met n kwakertje ; Donald. Marlies heeft, zolang ze zich kan herinneren, altijd een witte eend met oranje poten en dito snavel willen hebben. En toen ze bij Eric kwam wonen kreeg ze in dat eerste voorjaar van hem een kuiken, die afkomstig was van Jaap Schellingerhout sr. Dat kuiken, Donald uiteraard, groeide goed op en was een bonte kwaker. Hij was zo op ons gericht dat hij altijd in onze buurt wilde zijn. Hij liep zelfs met Marlies mee naar de brievenbus, en terwijl de ramen aan de voorkant van het huis werden gelapt, zat Donald in een plasje water op de parkeerplaats te poedelen. Je kan je voorstellen dat dat heel wat bekijks heeft gegeven! Korte tijd later kwamen daar twee Smaragdeenden bij, die we op de Kleindierenshow in Purmerend hebben gekocht. En sindsdien zijn er alleen maar meer eenden bij gekomen! Dus van een klein siervijvertje waar Donald genoeg aan had werd er een grote vijver aangelegd en werd er een stuk van de tuin afgezet voor de eenden. We hebben Carolina eenden, Mandarijneenden, Bahama Pijlstaarten, Krooneenden, Marmertalingen, Chilitalingen, Gele Boomeenden, Laysantalingen, Smaragdeenden en zelfs Muskuseenden gehad! Voor foto's van eenden uit het verleden kun je naar deze fotopagina gaan.

Nu richten we vooral onze aandacht op diverse soorten Talingen en Boomeenden, dat zijn toch (door de jaren heen wel gebleken) onze favorieten!

Een koppeltje Gele Boomeenden van ons op Avicultura in 2004, zij haalden daar een 1eF
En ons koppeltje Laysantalingen op dezelfde show haalden ook een F

Hetzelfde koppeltje Laysantalingen 9 maanden later op de Bollenstreekshow in Lisse (2004) Ook daar haalden ze een 1eF

Een jaar later, op de Bollenstreekshow 2005, haalde hetzelfde mannetje uit het vorige koppel, weer een 1eF.

Deze twee foto's zijn gemaakt op de Kaasstadshow in Alkmaar in 2006. Hier haalden onze twee mannen, Gele Boomeend en de Laysantaling, een 1eF.

Voor meer foto's van de tentoonstellingen verwijzen we je naar Shows

Een koppel Gele Boomeenden in de sneeuw in de tuin
Foto boven; Gele Boomeend met een koppel Laysantalingen. Foto rechtsboven; Koppel Laysantalingen                            Foto rechts; Laysantaling man

Juli 2007. Ook al hebben we nog zulke mooie broedhokken staan, deze Laysan vrouw zoekt zelf haar plekje wel op! Ze ligt in een prachtig zelfgemaakt nest op 4 eieren tussen bamboe's en klimop verscholen!
Onze nieuwe aanwinsten vanaf Juli 2007

Een koppeltje Amerikaanse Wintertalingen, links de man en rechts de vrouw, nog volledig in de rui.Het zogenaamde Eclipskleed.

Een koppeltje Brasiltalingen, links de man en rechts de vrouw.

En een heel jong (het zijn nog kuikens) koppeltje Baikaltalingen, links de man en rechts de vrouw.

Op een mooie warme dag in April 2007 hebben deze Laysan vrouw en Gele Boomeend man een onderonsje op de rand van n van de vijvers. Ze hebben daar ruim een half uur zo gezeten, wat natuurlijk heel wat leuke plaatjes heeft opgeleverd!

Brasiltaling man
Koppel Brasiltalingen, met op de voorgrond een Amerikaanse Wintertaling vrouw.

De nieuwe talingen voelen zich al aardig thuis tussen de andere eenden.

En als je dan alle dagen op 4 eieren zit te broeden, is het heerlijk als je tussendoor even lekker kan badderen.......alle veertjes weer gepoetst en dan weer terug naar het nest.

Om onze Gele Boomeend te horen en zien fluiten, klik je hier.

Het koppeltje Baikaltalingen is enorm snel gegroeid. Van de nog in dons zittende kuikens die wij in Juli kochten is niks meer over, ze zitten nu strak in hun verenpak.

Tijdens een tochtje varen hebben we een emmer vol met kroos meegenomen voor de eenden, en daar eten ze dankbaar van! Hier onze Gele Boomeend man met de Amerikaanse Wintertaling woerd op het water.

Onze Gele Boomeend man moest het al een tijdje zonder vrouwtje doen. Maar nu hebben wij voor hem een geschikte huwelijkskandidaat gevonden en zij woont sinds 18 augustus 2007 ook bij ons. Normaal is onze Boom altijd wat gereserveerd naar nieuwe eenden, maar dit vrouwtje viel gelijk in goede aarde bij hem. Hij heeft haar rondgeleid en haar laten zien waar er wat te eten en te drinken stond. Zij is helemaal in love en volgt hem overal! Op de eerste foto ligt ze en op de tweede foto staat ze rechts.

Metamorfose voor de tuin......
In die 12 jaar dat we nu eenden hebben zijn we nog nooit in het bezit geweest van eenden die een zogenaamd eclipsrui hebben. Wat een bijzonder gezicht is het om te zien hoe ze in ruim n maand veranderen van gewone eenden in de meest prachtige gekleurde eenden! Hieronder een impressie van onze Amerikaanse Wintertaling man en onze Baikaltaling man.
De eerste foto is genomen toen we onze Amerikaanse Wintertaling net hadden, in Juli 2007.
In oktober 2007 merkte we wat kleurverschil bij ons 2 jarig mannetje, deze foto is gemaakt op 10 oktober
En kijk eens hoe prachtig hij na ruim een maand is geworden? Deze foto is gemaakt op 18 november 2007.

Onze Baikaltaling man begint nu ook wat kleur te vertonen. Dit jaar geboren en belooft nu al een mooie woerd te worden! Eerste foto is van de zomer, de tweede foto is van 11 november en de derde foto is van 18 november 2007. Hij is er dus nog niet, maar het komt er aan!

Deze foto is gemaakt op 4 april 2008 en hij zit strak in zijn mooie pak! Wat een prachtige verschijning in de tuin is dit!
___________________________________________

 

Nestje talingen, uitgekomen tussen 9 en 12 juni 2008!!!!
Ons Laysantaling vrouwtje heeft ook dit jaar weer op dezelfde plek, achter de broedton, haar nest gemaakt. Zij heeft daar uiteraard zelf eitjes ingelegd, maar ook ons Baikaltalingen koppel hebben in datzelfde nest eieren gelegd. Het Baikal vrouwtje heeft echter geen dag gebroed, dat liet ze over aan het Laysan vrouwtje. Gek genoeg voelde ons Chilitaling vrouwtje, die zelf geen man meer heeft, zich ook erg verantwoordelijk voor al dit nageslacht, want zij heeft samen met het Laysan vrouwtje de eieren uitgebroed. Zij lagen dus elke dag met z'n tween op het nest en het Laysan mannetje stond op wacht. Klik snel op de onderstaande foto om naar de kuikenpagina te gaan om te kunnen zien hoe ze opgroeien!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vreemde eend in de bijt? Klik snel op de foto om het verhaal en de foto's te bekijken!
___________________________________________
___________________________________________
Nestje Brasiltalingen, uitgekomen 26 juli 2008!!!
Op zaterdag 26 juli 2008 zijn er 7 van de 8 eieren uitgekomen van ons koppeltje Brasiltalingen! Uiteraard hebben we van dit nest ook een pagina gemaakt waar je de mooie kuikens op ziet groeien! Klik op de onderstaande foto om naar die pagina te gaan.